joi, 10 decembrie 2009

ZILELE FILMULUI RUS

Veţi avea astfel ocazia de a descoperi filmele lui Karen Shakhnazarov, regizor, producător şi scenarist rus, născut în 1952 la Krasnodar. Shakhnazarov a absolvit VGIK, Şcoala de Cinematografie de la Moscova, devenind în 1998 directorul general al studiourilor Mosfilm. Reprezentant de marcă al şcolii de film ruse, filmele sale sunt unanim apreciate de critica internaţională şi au obţinut numeroase premii la festivalurile internaţionale.

Premii obtinute: 1990, Orasul zero / Gorod Zero - Bronze Rosa Camuna la Bergamo Film Meeting; 2004, Calăreţul numit moarte / Vsadnik po imeni Smert - nominalizare Grand Prix des Ameriques la Montreal World Film Festival; 1987, Mesagerul / Kurer - Special Prize şi nominalizare Golden Prize la Moscow International Film Festival; 1991, Tsareubiytsa - nominalizare Golden Palm la Cannes Film Festival; 1995, Amerikanskaya doch - Special Jury Award la Shanghai International Film Festival.

Salonul no. 6 / Palata no. 6 este o adaptare contemporană a unei nuvele de Cehov care urmăreşte povestea unui doctor psihiatru devenit pacient în propriul azil.

Mesagerul / Kurer. După ce a ratat intrarea la un colegiu pedagogic, Ivan se angajează ca mesager la o editură. Cu această ocazie, îl cunoaşte chiar din prima zi de muncă pe profesorul Kuznetov şi pe fiica acestuia, Katia. În timp ce profesorul e pe jumătate fascinat, jumătate enervat de felul de a fi al tânărului, Katia îşi dă seama că în spatele teribilismului există o mare nevoie de a se face plăcut.

Imperiul dispărut / Ischeznuvshaya imperiya. Moscova anilor '70 devine fundalul unui triunghi amoros între doi tineri şi colega lor. Acaparaţi de propriile vieţi şi poveşti de dragoste, aceştia nu reuşesc să intuiască faptul că ţara în care s-au născut şi în care trăiau va dispărea curând de pe hartă.

Călăreţul numit Moarte / Vsadnik po imeni Smert. La începutul secolului XX, o femeie frumoasă pătrunde în palatul ţarului, solicitând o audienţă pentru a obţine permisiunea de a-şi vizita fratele aflat în închisoare. Ajunsă în faţa ţarului, femeia scoate un pistol şi îl ucide, în timp ce vocea din fundal descrie istoria revoluţiei ruse şi consecinţele acesteia.

Oraşul zero / Gorod Zero. Un inginer, responsabil cu o linie de producţie dintr-o fabrică moscovită este trimis în alt oraş pentru a prezenta beneficiarului caracteristicile piesei comandate. În acest oraş, însă, toţi par a fi nebuni - o secretară lucrează goală, un grup de persoane îl confundă pe inginer cu un star rock şi în plus, inginerul devine martor al unei sinucideri, ceea ce îl ţine captiv în oraş.

Niciun comentariu: