luni, 17 ianuarie 2011

Nebunia capetelor

de Thomas Ciulei, 1997, 1h 26 min.

Filmul are la bază cartea Evadarea tăcută, de Lena Constante, o mărturie cutremurătoare despre condamnarea politică a artistei şi perioada petrecută în detenţie – din care opt ani de izolare – în timpul regimului comunist. La proiecţia de la ICR va participa realizatorul filmului, regizorul Thomas Ciulei.

În filmul Nebunia capetelor, realizat în 1997, Lena Constante îşi interpretează propriul rol. Thomas Ciulei a renunţat la alegerea iniţială – actriţa Maia Morgenstern – pentru că, după propriile spuse, a vrut să oblige spectatorul la un exerciţiu de imaginaţie. "Am vrut să-l silesc pe spectator să-şi construiască un spaţiu imaginar, cum a făcut Lena Constante când era în celulă. Pe mine asta m-a interesat foarte mult, cum povesteşte, cum îşi aduce aminte, cum se produce în faţa aparatului de filmat, ce imagine creează despre sine."

Lena Constante (18 iunie 1909 – noiembrie 2005) a studiat pictura la Bucureşti. A făcut parte din echipele monografice conduse de sociologul Dimitrie Gusti. Acuzată în procesul politic intentat liderului comunist Lucreţiu Pătrăşcanu, Lena Constante a fost condamnată, ca şi soţul ei, etno-muzicologul Harry Brauner, la 12 ani de închisoare. Prima ediţie a cărţii Evadarea tăcută, în care este relatată experienţa din închisoare, a apărut în limba franceză, în 1990, la Editura La Decouverte. Volumul a fost distins cu Premiul ADELF şi Premiul pentru literatură Lucian Blaga, oferit de Academia Română şi a fost tradus în limba engleză (University of California Press, 1995).

Niciun comentariu: