miercuri, 23 februarie 2011

Retropectivă Wim Wenders

Goethe-Institut şi NCRR prezintă în următoarele luni o retrospectivă din opera lui Wim Wenders. Seria de filme va fi însoţită de personalităţi din lumea filmului românesc şi german, care vor prezenta filmele şi vor purta un dialog cu publicul despre modul de lucru şi estetica unuia dintre cei mai importanţi regizori ai noului film german. Wim Wenders ne învaţă un limbaj, care ne împiedică să devenim victime ale fastfood-ului cinematografic: există un "alt fel de cinema, care este foarte diferit şi care îţi produce mult mai multă plăcere într-un alt mod".

"Iniţial mi-am dorit să devin pictor. Realizarea de filme mi s-a părut mai palpitantă decât pictura, fiindcă puteai face mult mai multe lucruri. În primii ani nu am realizat filme artistice, ci mai degrabă "filme pictate", deci am făcut picturi, dar cu camera de filmat. În special peisaje. Doar încetul cu încetul am înţeles cât de palpitant este să spui poveşti cu ajutorul filmelor." - Wim Wenders

Cerul deasupra Berlinului (Der Himmel über Berlin) - Marţi, 1 martie, ora 19:00



Cerul Berlinului răvăşit de război, un cer plin de îngeri ocrotitori, îmbrăcaţi în trench-uri, care ascultă răbdători chinuitele gânduri ale muritorilor, încercând apoi să le aline durerea. Un film prin excelenţă de atmosferă, elegiac şi calm, care a obţinut numeroase premii, printre care şi premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes în 1987.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Faceti o treaba minunata cu filmele pe care le rulati. As dori sa fac o sugestie: in cadrul evenimentelor mai speciale, cum este de exemplu, festivalul filmului nordic, ati putea aduce cateva dvd-uri cu fiecare film, in cazul in care cineva apreciaza atat de mult un film incat sa isi doreasca sa il aiba acasa.