joi, 28 aprilie 2011

De-a lungul vremii / Im Lauf der Zeit / Kings of the Road

Regia: Wim Wenders
Ţara: Germania, 1976
Durata: 2h 55 min
Dramă
Cu: Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Lisa Kreuzer
Gast / Invitat: Mihai Chirilov



De-a lungul vremii este un road movie din anul 1976. Într-o zi de vară, o maşină VW se îndreaptă în mare viteză spre apele fluviului Elba. Un bărbat reuşeşte să se elibereze din maşina scufundată şi se salvează la mal. Acestea sunt circumstanţele în care are loc prima întâlnire dintre Bruno şi Robert care vor porni, la bordul camionului lui Bruno, într-o lungă călătorie de-a lungul graniţei germano-germane.
Pe fundalul unei Germanii rurale, caracterele celor doi eroi principali capătă contururi extrem de distincte, iar cineastul îi portretizează în baza speranţelor şi viselor care îi animă, dar care îi poartă totodată de colo-colo, fără să ajungă vreodată împlinite.
În acest film, Wenders atinge şi problema americanizării din ce în ce mai manifeste în Germania şi datorate, în mare măsură, chiar cinematografului. Wenders oferă, de fapt, o viziune critică asupra evoluţiei filmului şi a artei cinematografice, pelicula - realizată în anul 1976 împreună cu Rüdiger Vogler şi Hanns Zischler - fiind distinsă la Cannes cu Premiul Asociaţiei Criticilor de Film.

Niciun comentariu: