joi, 20 august 2009

PROIECŢIE SPECIALĂ NEXT

Joi, 27 august, proiecţie specială NEXT: 4 scurt metraje

În urmă cu trei ani, cinematografia românească pierdea doi oameni extrem de valoroşi: regizorul Cristian Nemescu şi sound-designerul şi compozitorul Andrei Toncu.

Până în acel moment, filmele realizate de cei doi cineaşti (împreună sau separat), creaseră deja un ecou puternic atât în ţara cât şi în străinătate, prin participarea la festivaluri internaţionale importante şi prin premiile obţinute. Scurt metrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, făcuseră înconjurul lumii şi câştigaseră un număr impresionant de premii (de la Cel mai bun debut internaţional la Festivalul Message to Man, Sankt Petersburg pentru Mihai şi Cristina până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film pentru Poveste la Scara C). Marilena de la P7, mediu metrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu (în dublă ipostază: atât ca sound-designer cât şi în calitate de compozitor) fusese selecţionat în secţiunea Semaine de la critique a Festivalului de la Cannes.

În 2006, Andrei Toncu realizase coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie Remiza (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a da o nouă dimensiune termenului de sound-design în România. Lampa cu căciulă, scurt metrajul regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-design-ul, este în prezent cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru Cel mai bun scurt metraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)

În momentul dispariţiei lor, California Dreamin’ – lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-design-ul – era în fază de post-producţie. Ulterior (2007), filmul a cucerit juriul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinţa de a păstra vie memoria celor doi cineaşti, în noiembrie 2006 s-a născut Societatea Culturala NexT. Cu N de la Nemescu şi T de la Toncu. De la apariţia sa şi până în acest moment, Societatea Culturala NexT a organizat trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care a devenit un punct de reper pentru iubitorii de film din Bucureşti. În plus, la sfârşitul fiecarei luni, din ianuarie 2007 până în prezent, are loc CineClubul NexT, unde un invitat special – o personalitate din cinematografia românească – alege un film pe care îl iubeşte şi pe care vrea să-l revadă şi să-l discute împreună cu publicul NexT.

La trei ani de la dispariţia regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului şi compozitorului Andrei Toncu, Societatea Culturală NexT vă invită la o ediţie specială de CineClub: pe 27 august, începând cu ora 21.15, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român, puteţi viziona filmele care au câştigat Trofeul NexT la cele trei ediţii de până acum ale Festivalului, cărora li se alătură mediu-metrajul Marilena de la P7, regizat de Cristian Nemescu şi a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu.

În deschiderea proiecţiei, începând cu ora 20.30, publicul este invitat la un pahar de vin la Clubul Ţăranului, în memoria celor doi cineaşti.

Program proiecţie specială NexT:

Cristi & Otto – materiale de arhivă, 4 min.

Trofeul NexT 2007: Suplinitorul / Il Supplente, de Andrea Jublin, Italia, 2006, 15 min.

Trofeul NexT 2008: Visele unei femei de serviciu / Songes d'une femme de menage, de Banu Akseki, Belgia, 2008, 15 min.

Trofeul NexT 2009: Imn / Anthem, de Elad Keidan, Israel, 2008, 39 min.

Marilena de la P7, de Cristian Nemescu, sound-designer Andrei Toncu, România, 2006, 45 min.

Niciun comentariu: