miercuri, 4 august 2010

Manderlay


de Lars von Trier, Danemarca, 2005, 139 min. Dramă




Manderlay se află pe o câmpie singuratică, undeva în Sudul USA. În 1933 Grace şi tatăl ei au părăsit orasul Dogville lăsând în urmă verdictul de neuitat al lui Grace: "Dacă este vreun oraş fără de care lumea ar fi puţin mai bună, acesta este Dogville". Ei au mers cu masinile spre casa lor, in Denver.

Din întâmplare, ei se opresc în Alabama în faţa unei porţi mari de fier cu un lanţ greu, cu lacăt. Lângă poartă, un stejar uscat străjuieşte o inscripţie greoaie în granit, cu litere monumentale: Manderlay.

Grace, tatal ei şi oamenii lor se opresc pentru un prânz scurt şi o pauză. Când să plece, o tânără negresă vine în fugă spre maşină. Grace o urmează pe fata pe porţile plantaţiei Manderlay, unde descoperă un grup de oameni ce traieşte de parcă sclavia nu fusese încă abolită acum 70 de ani: stăpâni albi şi sclavi de culoare. Decide să intervină, în ciuda avertizărilor bătrânului sclav Wilhelm, ale cărui temeri pentru viitor se sintetizează la: "Noi, sclavii, luăm cina la şapte la Manderlay; la ce oră mănâncă oamenii când sunt liberi?"

Niciun comentariu: