miercuri, 24 noiembrie 2010

Nunta de piatră

Vă aşteptăm în fiecare zi de luni a săptămânii, până în luna mai 2011, la CineClubul Luni de Film, pentru a vedea un film românesc, prezentat de criticul Mihai Fulger alături de invitaţii săi de onoare, regizori, actori, sau alte personalităţi ale cinematografiei româneşti.

29 noiembrie

Nunta de piatră, de Dan Piţa, România, 1972, 130 min, cu: Mircea Diaconu, Petrică Gheorghiu




Inspirat din nuvelele lui Ion Agârbiceanu, cu o culoare locală exemplară – universul ţărănesc, tradiţional, filmul se deschide cu generozitate universalităţii prin exprimare şi prin valoarea estetică, fiind achiziţionat de Muzeul de Artă Modernă din New York ( MoMA).

Despre Dan Piţa:
A absolvit Insitutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1970. Şi-a făcut debutul regizoral cu pelicula “Apa ca un bivol negru”. Pelicula care l-a consacrat în rândul cineaştilor de valoare este “La o nuntă” parte a filmului “Nunta de piatră” din 1972, care este considerat de mulţi critici români drept unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor. Recunoaşterea sa internaţională a venit odată cu lansarea filmului “Pas în Doi”, film ce a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986.
În 1987 Dan Piţa a făcut parte din juriul Festivalului de la Berlin. La Festivalul de la Veneţia din 1993 a fost distins cu Leul de argint pentru filmul “Hotel de lux”. De-a lungul carierei sale, Dan Piţa a câştigat numeroase premii printre care ACIN în 1971 pentru “Apa ca un bivol negru”, un an mai târziu primind Diploma de onoare, Cannes pentru acelaşi film, dar şi premiul juriului.
În 1985 a primit premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de film de la New Delhi, India, premiul special al juriului la Santarem Portugalia pentru “Dreptate în lanţuri”, un an mai târziu a luat menţiunea de onoare la Berlin pentru filmul “Pas în doi”, în 1998 pentru “Omul zilei” a luat menţiunea de onoare a festivalului de la Montpellier.
Ţi-a început cariera în 1967 cu “Paradisul”, de atunci regizând foarte multe filme, iar printre cele mai noi filme ale sale se numără “Femeia visurilor” şi “Second hand” în 2005. De la debutul său şi până în 1989 când a fost nevoit să îşi întrerupă lucrul pentru o perioadă a reuşit să îşi construiască un spaţiu cinematografic propriu. Filmografia sa înseamnă reuşite dar şi foarte multe premii naţionale şi internaţionale.

Niciun comentariu: