marți, 2 noiembrie 2010

Săptămâna filmului sârbesc în România

Marţi, 9 noiembrie
18:00 - deschiderea manifestării şi proiecţia filmului Aici şi acolo / Tamo i ovde

Miercuri, 10 noiembrie
17:00 Cum sa devii erou / Kako postati heroj
19:00 Capcana / Klopka
21:00 Sfântul Gheorghe împuşcă balaurul / Sveti Georgije ubiva aždahu

Joi, 11 noiembrie
18.00 Oraşul diavolului / Djavolja varoš
20.00 Turneul / Turneja

AICI ŞI ACOLO / TAMO I OVDE
Regia şi scenariul – Darko Lungulov
Durata – 86 min.
Producători: Kino Kamera (Belgrad), Penrose Film (Berlin), Here and There Productions (New York)
Distribuţia: David Thornton, Mirjana Karanovic, Cyndi Lauper, Branislav Trifunovic, Jelena Mrdja
Synopsis:
Disperat să producă în timp cât mai scurt o sumă cât mai mare de bani, Robert, un newyorkez cinic sfârşeşte în haotica Serbie, unde, în loc să găsească bani, îşi găseşte sufletul. În acelaşi timp, un tânăr emigrant din Serbia, Branko, se luptă într-un New York neiertător să o aducă pe iubita lui din Serbia în Statele Unite ale Americii.
Darko Lungulov - Născut în Serbia, după 1991 se mută în New York unde studiază filmul în cadrul City College of New York. În 2003, după ce termină proiectul documentarului Escape, revine în Serbia, unde debutează ca regizor de film de lung metraj, ficţiune cu Tamo i ovde.

ORAŞUL DIAVOLULUI / DJAVOLJA VAROŠ
Regia şi scenariul – Vladimir Paskaljević
Durata – 85 min.
Producători: MT Images (Belgrad), Nova Film (Belgrad)
Distribuţia: Lazar Ristovski, Marija Zeljkovic, Mina Colic, Slavko Stimac, Nebojsa Milovanovic, Igor Djordjevic, Goran Jevtic, Danica Ristovski, Lena Bogdanovic, Marta Beres
Synopsis:
Devil's Town este o comedie care satirizează societatea sârbă contemporană punând accentul pe problemele femeilor. Poveştile mai multor personaje se intersectează pe parcursul unei singure zile, când întreaga naţiune este lipită de televizor pentru a vedea vedetele tenisului naţional într-o competiţie sportivă importantă. Jelena, o fetiţă de 10 ani fără un ban, încearcă să obţină un echipament complet de tenis cu preţul umilinţelor îndurate de la Ivana, fiica unei prostituate bogate. Ivana, la rândul ei, încearcă să afle cine este tatăl ei. Un adolescent bogat, Ciril, nu suportă gândul că iubita lui l-a părăsit. Şi aşa mai departe...
Vladimir Paskaljević - fiul binecunoscutului regizor Goran Paskaljević. Acesta reprezintă debutul lui în filmul de lung-metraj.
Filmografie: Delfini su sisari (1997), Copy-Paste (1991).

CUM SĂ DEVII EROU / KAKO POSTATI HEROJ
Regia şi scenariul – Mladen Matičević
Durata – 80 min.
Producători: Starhill (Belgrad), Visionary Thinking (Belgrad)
Distribuţia: Carl Lewis, Mladen Maticevic, Aleksandar Sreckovic, Goran Terzic
Synopsis:
Mladen Matičević este un regizor de film în vârstă de 40 de ani din Serbia. În vara anului 2005, el decide să încerce să alerge la următorul maraton al Belgradului, ce urmează să aibă loc în primăvara anului 2006. Acest film descrie lupta lui de a se antrena, a pierde în greutate, a învăţa tactici şi a câştiga în cele din urmă cursa. Familia lui are mari îndoieli că acest lucru este posibil, în timp ce prietenii îl încurajează sau îl descurajează în aceeaşi măsură. Dintr-o dată, maratonul devine o metaforă pentru lupta de zi cu zi în Belgradul post-comunist.
Mladen Matičević - absolvent al Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad, Mladen Matičević regizează 23 de scurt metraje şi 3 documentare: How to become a Hero, Hero şi Run for Life, care urmează să aibă premiera în decembrie 2010.


SFÂNTUL GHEORGHE ÎMPUŞCĂ BALAURUL / SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU
Regia – Srdjan Dragojević
Scenariul – Dušan Kovačević
Durata – 120 min.
Producători: Sveti Georgije ubiva aždahu (Belgrad), Oskar Film (Banja Luka), Camera (Sofia)
Distribuţia: Lazar Ristovski, Natasa Janjic, Bora Todorovic, Predrag Vasic, Zoran Cvijanovic, Boris Milivojevic
Synopsis:
1914, un sat din Serbia. Populaţia satului se împarte în 2 tabere – barbaţii apţi pentru a fi recrutaţi şi veteranii celor 2 războaie balcanice anterioare. Cele 2 tabere se intersectează destul de des. La începutul Primului Război Mondial, invalizii rămaşi în sat vor încerca să profite de soţiile şi surorile celor plecaţi pe front.
Srdjan Dragojević - studiază psihologia şi mai apoi regia de film la Belgrad. Se numără printer cei mai cunoscuţi regizori sârbi în afara Europei. Filmografie: We are no Angels (1992), Dva sata kvalitetnog programa (1994), Pretty Village, Pretty Flame (1996), Rane (1998), The Payback All-Star Revue (2001), We are no Angels 2 (2005), St. George Shoots the Dragon (2009).

CAPCANA / KLOPKA
Regia – Srdjan Golubović
Scenariul – Nenad Teofilović, Srdjan Koljević, Melina Pota Koljević
Durata – 106 min.
Producători: Film House Baš Čelik (Belgrad), Mediopolis Film- und Fernsehproduktion (Berlin), Új Budapest Filmstudió (Budapesta)
Distribuţia: Nebojsa Glogovać, Natasa Ninković, Anica Dobra, Miki Manojlović, Marko Djurović
Synopsis:
Pentru a plăti operaţia ce i-ar putea salva viaţa fiului său, un om obişnuit devine asasin plătit. Fapta începe curând să-l urmărească pe Mladen: secretul ţinut faţă de soţie îl forţează să participe la un poker emoţional, iar conştiinţa nu-l ajută foarte mult în această trădare a standardelor sale morale.
Srdjan Golubović - Klopka este cel de-al treilea lung metraj al regizorului sârb. Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat multe alte premii la importante festivaluri internaţionale.

TURNEUL / TURNEJA
Regia şi scenariul – Goran Marković
Durata – 110 min.
Producători: Balkan Film, Testament Film
Distribuţia: Tihomir Stanic, Jelena Djokic, Dragan Nikolic, Mira Furlan, Josif Tatic, Gordan Kicic, Slavko Stimac
Synopsis:
Anul 1993, cea mai sumbră perioadă pentru Bosnia şi Herţegovina. Un grup de actori de la Belgrad, total inconştienţi de ceea ce urmează să păţească, porneşte într-o căutare a câştigurilor rapide - un "turneu" în regiunea sârbă Krajina. În cele din urmă, personajele sfârşesc prin a rătăci de la un front la altul, de la o armată la alta.
Goran Marković - studiază regia de film la Praga, apoi începe să lucreze pentru televiziune. Regizează documentare şi peste 50 de filme de televiziune. Profesor al Facultăţii de Artă Dramatică din Belgrad din 1979, Goran Marković este de asemenea cunoscut ca regizor de teatru şi dramaturg.

Niciun comentariu: