joi, 26 mai 2011

Dancing dreams

de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann, Germania, 2010, 1h 30 min. Documentar. Cu: Pina Bausch, Bénédicte Billet, Josephine Ann Endicott.Producţia germană Dancing Dreams /Tanzträume redă experienţa inedită a unor tineri care repetă timp de aproape un an spectacolul de dans Kontakthof de faimoasa coregrafă Pina Bausch.
În fiecare sâmbătă, 40 de elevi din Wuppertal, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, au repetat sub îndrumarea dansatoarelor Jo-Ann Endicott şi Bénédicte Billiet şi sub intensa observaţie a Pinei Bausch.
Filmul Dancing Dreams, de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann redă repetiţiile elevilor care culminează cu seara premierei spectacolului. Adolescenţii sunt surprinşi făcând primele lor încercări stângace de a transforma ideile şi elementele dansului în mişcare, coregrafie şi de a dezvolta o expresie proprie a corpului. În decursul unui an tinerii se descoperă, iar procesul prin care trec îi ajută să se maturizeze.

Spectacolul de dans Kontakthof poartă semnătura inconfundabilă a coregrafei Pina Bausch şi vorbeşte despre diversele forme pe care le poate lua interacţiunea dintre oameni, întâlnirile dintre un el şi o ea, căutarea dragostei şi a afecţiunii cu toate neliniştile, dorinţele şi îndoielile care vin odată cu asta.

Faimoasa dansatoare Pina Bausch, numită şi “coregrafă a sufletelor” a murit în vara anului 2009. Considerată una din figurile cheie ale dansului modern şi recunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale, Pina Bausch a inventat conceptul de teatru-dans. A lucrat cu regizorul Pedro Almodovar pentrul filmul Vorbeşte cu ea / Habla con ella în care dansează un fragment din spectacolul Cafe Müller, iar Federico Fellini a distribuit-o în pelicula Şi corabia înaintează/ E la nave va. Dancing Dreams este ultima sa peliculă și prezintă cel din urmă interviu cu faimoasa coregrafă şi dansatoare.

Filmul Dancing Dreams a avut premiera mondială în 2010 la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Berlinale Special şi a primit menţiunea specială a Juriului la Dance on Camera Festival din New York.

Niciun comentariu: