joi, 26 mai 2011

O lacrimă de fată

de Iosif Demian, România, 1980, 1h 25 min. Dramă. Cu: Dorel Vişan, George Negoescu, Lujza Orosz.

Găsirea cadavrului unei fete înecate declanşează ancheta autorităţilor locale, care ajung la concluzia că este vorba de un accident.
Acţiunea filmului se deşfăsoară în perioada comunistă, într-un mic sătuc. O fată orfană, Ana, plecată din sat, revine acasă. La scurt timp, ea este găsită înecată . Maiorul Moraru este detaşat pentru caz, în sat. Cu el vine şi un bărbat care filmează deşfăsurarea anchetei. Maiorul discută cu sătenii, fiecare având păreri şi idei proprii despre fată şi moartea ei. Primarul doreşte încheierea anchetei, spunând că totul a fost un simplu accident. Între timp se află că fata fusese dată afară de Consiliu pentru afaceri cu îngrăşăminte, dar descoperise că în realitate Cooperativa deţinea mai mult pământ decât era trecut în acte. Ea era iubită de Amariei, dar se logodise cu alt tânăr. Brigadierul Corbei are declaraţii ciudate. Maiorul începe să investigheze toată activitatea fetei, mergând pe urmele muncii ei, precum şi a vieţii amoroase, pentru a elucida cazul.

"Dialogul dintre cele doua priviri - privirea cu ochiul liber şi privirea cu lupa telescopică a aparatului - dialogul dintre cele doua mijloace de cercetare, constituie adevarata dramaturgie a acestui film, sursa tensiunii din subtext, a unui interes care depăşeşte curiozitatea pentru story-ul presupunerii." - Cinema - 1980

Niciun comentariu: