joi, 5 noiembrie 2009

Trei filme moldoveneşti, doi oameni cu suflet mare, o proiecţie la muzeu

Sâmbătă, ora 18.00, în prezenţa regizoarei Leontina Vatamanu şi a producătorului Virgiliu Mărgineanu, vor rula trei scurtmetraje:

"Satul din oglindă"
Anul realizării: 1998
Autor : Leontina Vatamanu
Imaginea: Sergiu Babără
Montaj: Octavian Costaș
Producţie: Virgiliu Mărgineanu
Durata: 23 min

Autorii documentarului "Satul din oglindă" au vizitat doua sate cu aceeaşi denumire, din Republica Moldova şi din România. În consecinţă, a apărut un film care vorbeşte despre faptul că dincolo de frontiere, există un singur popor, cu aceeaşi limbă, cu aceeaşi istorie, obiceiuri şi mod de trai. Scopul final al autorului a fost să prezinte în aşa fel cele doua sate, încât spectatorul nici să nu-şi dea seama care trăitor şi de unde este, din care sat şi din ce ţară.

“Dor de Ion Vatamanu”
Anul realizării: 2007
Autor: Leontina Vatamanu
Producţie: Virgiliu Mărgineanu
Imagine: Marin Iliuţ, Ghenadie Dubiţă
Montaj: Octavian Costaş
Durata: 40 minute

Un documentar despre poetul, savantul şi omul de stat Ion Vatamanu, un model de demnitate și dăruire. „Dispariţia lui nedreaptă face ca zeci de generaţii de tineri să piardă în persoana-i un exemplu imens şi irecuperabil: acela că orice ai face în viaţa asta, fie poezie, fie chimie, fie politică, la toate se asociază demnitatea de om şi bun patriot.” (Dumitru Batîr)

“Capcana”



Anul realizării: 2009
Regizor : Leontina Vatamanu, Ion Terguţă
Imaginea: Marin Iliuț, Sergiu Ciorescu
Montaj: Ghenadie Pripa
Producţie: Virgiliu Mărgineanu
Durata: 38 min
Un documentar despre evenimentele din 7 aprilie 2009 din Republica Moldova şi ceea ce a urmat după. Se dedică tinerilor ce au suferit în acele zile şi cetăţenilor ce-şi cer în continuare dreptul la adevăr.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Imi pare bine ca am fost si am vazut aceste filme, insa imi pare rau ca nu le-au vazut mai multi. Se merita, mai ales pentru faptul ca cei din tara cunosc putine lucruri despre cei de dincolo de Prut...