miercuri, 25 august 2010

In the Loop

de Armando Iannucci Iannuci, UK, 2009, 106 min. Comedie. Cu: Peter Capaldi, Harry Hadden-Paton.

Filmul „In the Loop” este o satiră la adresa politicii şi a relaţiilor diplomatice dintre doi „mari jucatori” ai scenei internaţionale: USA şi Marea Britanie. Preşedintele american şi premierul britanic doresc începerea unui nou război în Orientul Mijlociu din care, evident, să câştige ambele părţi. Dar cum războiul este un subiect controversat, totul trebuie făcut în spatele uşilor închise.
Problemele apar - şi se ţin lanţ - din momentul în care ministrul britanic Simon Foster face o gafă şi declară în presă că războiul (pe seama căruia existau speculaţii în mass media) este „imprevizibil”. Un cuvânt mai periculos chiar decat „razboi”! Guvernul britanic intră într-o stare de haos, şi toate încercările de „damage control” nu fac decât să înrăutăţească situaţia; meritul e în mare parte al naivului Foster. Washingtonul reacţionează la rându-i, când declaraţiile oficialilor britanici devin tot mai alarmante, iar situaţia se complică şi mai mult pentru că între diplomaţii americani există şi o tabară care, fiind împotriva războiului, doresc să se folosească de declaraţiile britanicilor pentru a crea un comitet anti-război.
Complicat, amuzant, ironic şi îngrijorător pe alocuri, filmul este o foarte bună satiră politică; a fost nominalizat la premiile Oscar 2010 pentru Cel mai bun scenariu adaptat.
Filmul face parte din selecţia B-EST 2010
Vineri, 27 august, 19:00

2 comentarii:

Iuliana spunea...

Veti mai difuza in viitor filmul acesta? As vrea foarte mult sa il vad, dar din pacate nu voi ajunge in seara asta.
Multumesc!

Noul cinematograf al regizorului roman spunea...

Nu în viitorul apropiat:-) Aceste filme (b_est) n-au avut licenţă de
difuzare decât pentru 2 proiecţii: una în festival şi una la
NCRR. O sa incercam sa obtinem drepturile.