miercuri, 22 iunie 2011

FESTIVALUL FILMULUI EVREIESC DE LA BUCUREŞTI

în curtea interioară a muzeului ţăranului român

intrarea liberă

de la ora 22.30


VINERI, 24 IUNIE

SONG OF THE LODZ GHETTO

(CÂNTEC DIN GHETOUL LODZ) Documentar


122 min. / Poland, Canada, France, Israel / 2010


Regie: David Kaufman



“Song of the Lodz Ghetto” este un documentar de lung metraj având drept fundal sonor cântecele ghetoului din Lodz, interpretate de reputata formaţie de muzică klezmer “Brave New World”.

Poveştile cutremurătoare ale supravieţuitorilor Holocaustului, partitura muzicală sugestivă şi fotografiile memorabile constituie substanţa filmului, pe parcursul căruia se detaşează două personaje aproape legendare: cântăreţul Yankele Herszkowicz şi şeful ghetoului, Chaim Rumkowski.


SÂMBĂTĂ, 25 IUNIE

CABAL IN CABUL

CABALA LA KABUL – Documentar


86 min. / Belgium / 2006


Regie:
Dan Alexe

Cu: Isaac Levy, Zabulov Simantov



Isaac Levy şi Zabulon Simantov sunt ultimii doi evrei din Afganistan. Trăiesc în Kabul, în vechea sinagogă, acum abandonată. Deşi în vârstă, ei sunt plini de energie. Le-au supravieţuit ruşilor şi talibanilor. Ceilalţi fie au murit, fie au emigrat în Israel sau în Statele Unite. Isaac şi Zabulon au rămas pe loc. Au foarte puţine lucruri în comun. Isaac este vindecător, un rabin minune, maestru al ştiinţelor oculte. Pe vremuri, femei şi bărbaţi veneau tocmai din Pakistan ca să îl asculte şi să capete câte o amuletă. Are o barbă lungă, albă şi se simte foarte singur de când familia i-a plecat. Zabulon este întotdeauna proaspăt bărbierit, respectă cu stricteţe Sabatul şi sărbătorile, citeşte rugăciuni. Înainte obişnuia să facă vin, după regulile evreieşti, pe care îl vindea vecinilor. În ciuda deosebirilor, destinul i-a adus împreună. Trăiesc rupţi de lumea indiferentă si ostilă, într-un infinit exil.



DUMINICĂ, 26 IUNIE

THE MATCHMAKER

(AGENTUL MATRIMONIAL - Pa`amHa`Yi`Ti) - Lung metraj de ficţiune


112 min. / Israel / 2010


Regie: Avi Nesher

Cu: Adir Miller, Maya Dagan, Dror Keren



Haifa, 1968. Arik e un adolescent care încearcă să mai scape de sub supravegherea părintească pentru a hălădui cu bunul său prieten Benny. Despre trecutul părinţilor Arik nu ştie mare lucru, decât că au supravieţuit după ce au fost acolo, adică într-un lagăr de exterminare nazist. Pentru a afla mai multe, băiatul se împrieteneşte cu un bibliotecar ce îi poate împrumuta cărţile necesare. În vacanţă se angajează ca detectiv la agenţia matrimonială a lui Yankele Bride. Sarcina lui este să-i spioneze pe cei ce apelează la serviciile agenţiei pentru ca Yankele să fie convins că au intenţii serioase. Spre surprinderea lui, Arik află că Yankele provine din acelaşi oraş din România ca şi tatăl său, de unde amândoi au fost duşi acolo. Agenţia se află în apropiere de port, unde se face contrabandă cu tot felul de mărfuri, unde prostituţia este la vedere şi unde jocurile de noroc sunt la mare preţ. Frecventând aceste trei medii atât de diferite – căminul părintesc, biblioteca şi agenţia din port – maturizarea lui Arik se produce pe nesimţite.




Niciun comentariu: