joi, 30 iunie 2011

ROSENEMIL



Regie: Radu Gabrea Scenariu: Radu Gabrea (după romanul lui Georg Herman) Imagine: Dinu Tănase Scenografie: Florin Gabrea Costume: Uta Freiwald
Muzică: Charles Kalman şi Ştefan Zorzon
Producători: Radu Gabrea, Henry Lange, André Martin, Willi Segler

Cu: Werner Stocker (Emil Lehman), Dana Vávrová (Lissy), Dominique Sanda (Bertha),
Serge Reggiani (Dr. Levy), Bernard - Pierre Donnadieu (Dr. Friedman),
Erich Bar (Palisaden-Karl), Udo Schenk (Turfkari)

1993, Franta/Germania/Elvetia/România, 90 min.

Rosenemil are la bază romanului lui Georg Hermann, iar acţiunea se desfăşoară în Berlinul sfârşitului de secol. Protagonistul filmului, Emil (jucat de Werner Stocker), îşi câştigă traiul vânzând romane de dragoste pe stradă. Încă de mic, Emil avea ochi numai pentru doamne şi înclinaţia de intra în belele din această cauză. La început îl vedem ca pe un băiat care fură mărunţişuri ca să impresioneze o fată. Anii trec şi îl vedem transformându-se într-un tânăr atletic, dar cu aceeşi inimă nesăbuită de băiat, alergând după fuste fără să se gândească la consecinţe.
Într-o zi predestinată din 1903, el întâlneşte două femei atrăgătoare, amândouă practicând "cea mai veche meserie din lume" deşi se învârt în cercuri sociale foarte diferite. Cea mai tânără dintre ele, Lissy (jucată de Dana Vávrová), este cântăreaţă într-o sală de dans sărăcăcioasă. Caldă, deschisă şi generoasă, este iubită de toţi cei care o cunosc, iar Emil nu face excepţie. Se îndrăgostşte de Lissy la prima vedere şi ea de el. Lissy îl numeşte "Rosenemil", pentru că i-a adus un trandafir la prima lor întâlnire şi cu acest nume îl prezintă prietenilor ei de la sala de dans şi vecinilor.
Unii dintre cei ce-şi fac veacul la sala de dans sunt implicaţi în afaceri murdare, iar Emil se lasă atras într-o bandă de hoţi. Curând, el atrage atenţia şefului bandei, care i-o prezintă pe eleganta şi sofisticata Bertha (Dominique Sanda), o „doamnă de companie” de clasă. Emil se lasă vrăjit de farmecele femeii mai în vârstă, iar Bertha îl găseşte, la rândul ei, atrăgător şi decide să facă din el jucăria sa preferată. Îmbrăcat în hainele noi cumpărate de Bertha, Emil devine însoţitorul ei, atât la cursele de cai cât şi în pat. Între timp, biata Lissy, cu o sănătate fragilă, este din ce în ce mai deprimată şi încearcă să se sinucidă. Emil află de calvarul prin care trece şi, chinuit de remuşcări, se grăbeşte la ea, dar ajunge doar la timp pentru a-şi lua adio de la ea.

Niciun comentariu: