miercuri, 14 octombrie 2009
Amintiri din Epoca de Aur
AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR 1. TOVARĂŞI, FRUMOASĂ E VIAŢA! - de Hanno Höfer, Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Romania, 2009, 75 min, subtitrare în limba franceză.
Cu: Călin Chirilă, Teodor Corban, Ion Sapdaru.
Amintiri din Epoca de Aur ecranizează cele mai cunoscute legende urbane din România anilor 80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei.
România, anii 80: la primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru porneşte să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare şi insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.
În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarăşul Ceausescu îşi scoate pălăria în faţa domnului Jiscard D’Estaing, iar acest lucru este ideologic inacceptabil. Curentul electric nu ajunge la Adâncatele, dar activistul sosit de la Bucureşti insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la şcoală şi pe ultimul cioban din vârful muntelui. căci învăţătura te fereşte de pericole de care nici n-ai aflat.
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliţie Sandu primeşte de la cumnatul său un porc viu şi se întreabă cum să-l taie în toiul nopţii, fără să prindă de veste colocatarii din bloc. Iar fiul lui, Dănuţ, vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?
La uşa Crinei sună Bughi şi cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă video la bairamuri şi, de la filmele cu Bonnie şi Clyde, Crina începe să viseze.
Nevasta lui Grigore ţine post, iar el, şofer la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko, fără să-i treacă prin gând ce avere poartă cu el.
Cristian Mungiu: „Am vrut ca după 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile şi până la următorul meu film de autor să ofer publicului român o comedie, iar Amintiri din Epoca de Aur, film episodic şi colectiv, îmbină punctele de vedere a cinci colegi de generaţie cărora le-a făcut plăcere să Recupereze, să Refolosească şi să Recondiţioneze amintirile din perioada nopţilor pierdute la bairamuri, video şi cozi.”
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
foarte interesant acest blog
Trimiteți un comentariu