miercuri, 21 octombrie 2009

Tradarea, moartea, uitarea

Trădarea, moartea, uitarea (2009)
Un documentar de Monica Tănase, traducerea în engleză de Christian Mititelu

Vizionare la Muzeul Țăranului Român, miercuri, 28 octombrie 2009, 19.00

Trădarea, moartea, uitarea este povestea unui om, a unui vizionar care a atomizat vreme de aproape 10 ani credinţele, nădejdile şi aşteptările câtorva sute de oameni. Se numeşte Toma Arnăuţoiu şi a fugit în munţi la vârsta de 27 de ani. A rezistat acolo împreună cu câţiva oameni de încredere aproape 10 ani. Acolo s-a născut unica lui fiică, Ioana Voicu-Arnăuţoiu. A ţinut piept câtorva batalioane de soldaţi masaţi în zona Câmpulung. A fost prins după ce un prieten din copilărie l-a vândut Securităţii. Povestea lui pare un uluitor scenariu de film.
Un film despre comunism. Asta ar fi prima etichetă. O poveste emoţionantă, ar fi a doua etichetă. Dar cine mai crede în etichete? Este doar povestea tensionată a unui om care a avut curaj, pricepere, îndrăzneală, putere de a sacrifica tot şi de a rezista în numele credinţelor de la care nu a abdicat niciodată. Și în cele din urmă de a muri pentru ele.



Până acum au supravieţuit două versiuni ale aceleiaşi poveşti: una lansată de Securitate, că Toma Arnăuţoiu este un model al trădării, al cruzimii, un om care şi-a ucis copilul în munţi, care şi-a ucis câţiva parteneri de luptă fără scrupule şi ezitări. A doua variantă, a celor care au crezut în el, rămăsese îndelungă vreme nedovedită. Acum însă, mii de dosare de arhivă au fost cercetate de Ioana Voicu-Arnăuţoiu şi publicate.
Trădarea, moartea, uitarea este o producţie independentă (sopro media), la realizarea căreia au contribuit nepreţuit: Loredana Tuinea (editor video), Marius Dragomir (imagine), Bogdan Moroşanu (editor sunet), Gabriel Velicu (voce), traducerea Christian Mititelu. Mulţumiri speciale: Virginia Constantinescu, Sorin Damian, Alex Miron.

Niciun comentariu: