vineri, 30 octombrie 2009

Dacia, dragostea mea

Dacia, dragostea mea, de Ştefan Constantinescu şi Julio Soto, 2009, 75 min.


Filmul este o portretizare plină de umor a evoluţiei României, de la comunism la capitalism. Aceasta este văzută din perspectiva celui mai carismatic simbol românesc: automobilul Dacia. “Dacia, dragostea mea” urmăreste poveştile mai multor generaţii de români – de la nostalgici, până la tineri întreprinzători – arătând continua transformare în care se află societatea românească. Toate aceste poveşti sunt legate de prezenţa Daciei, care a început prin a fi un simbol al ambiţiilor comuniste de ordin tehnologic, iar acum este deja parte din peisajul economic internaţional.

Julio Soto a realizat filme difuzate de National Geographic, Channel 4, TVE Spania, History Channel sau Al-Jazeera. Pentru filmele anterioare a fost premiat cu: Cel mai bun film şi Cel mai bun documentar la Festivalul Internaţional de Film Brooklyn, New York (2006), Cel mai bun documentar la Festivalul de Film European Independent ECU, Premiul publicului la Festivalul de Film Documentar Punto de Vista, cât şi la Documenta Madrid.

Ştefan Constantinescu este unul dintre cei mai importanţi artişti români. Împreună cu Andrea Faciu şi Ciprian Mureşan a reprezentat România la Bienala de la Veneţia din 2009. Cu filmele sale anterioare a participat la festivaluri de film internaţionale, printre care: Festivalul de Film Documentar Tempo de la Stockholm, Suedia, Festivalul Internaţional Transilvania de la Cluj-Napoca, Festivalul cARTfilm de la Iaşi, Festivalul de Film Göteborg, Suedia.

Documentarul “Dacia, dragostea mea” este o coproducţie The Thinklab (Spania) şi Hi Film (România), realizată cu sprijinul Programului Media al UE, Centrului National al Cinematografiei din România, Channel 4 – Marea Britanie, SVT – Suedia şi Televiziunii Române.

Niciun comentariu: