miercuri, 30 martie 2011

Alice în oraşe

de Wim Wenders, Germania, 1973,1h 50 min. Dramă. Cu: Yella Rottländer, Rüdiger Vogler, Lisa Kreuzer. Proiecţie urmată de Q&A.



"Alice în oraşe" este perceput de marele public, de regulă, drept filmul cel mai tulburător al lui Wim Wenders, fiind deseori comparat cu magistrala creaţie a lui Chaplin, "The Kid". Pelicula este prima din seria celor turnate de Wim Wenders, parţial şi în Statele Unite ale Americii.

Phillip (Rüdiger Vogler) este un reporter plimbăreţ, aflat la aeroport în căutarea unui subiect. Aici le întâlneşte pe Lisa van Damm (Lisa Kreuzer) şi fiica acesteia, Alice (Yella Rottländer). Atât Phillip, cât şi Lisa au ca destinaţie Germania, dar zborul este anulat din cauza unei greve aeroportuare. Li se oferă în schimb locuri la bordul unei curse cu destinaţia Amsterdam. La puţin timp după aceea, Lisa dispare, iar Phillip se trezeşte cu un mesaj succint din partei ei, în care i se transmite că va sosi după câteva zile la Amsterdam pentru a o lua în primire pe Alice.

Phillip şi Alice pornesc, aşadar, către Amsterdam, unde însă o aşteaptă pe Lisa în van. În cele din urmă, cei doi iau calea Germaniei pentru a găsi casa bunicilor lui Alice. Călătoria îi poartă de-a lungul şi de-a latul zonei Ruhr, între cele două personaje legându-se o prietenie strânsă. Ca în majoritatea filmelor sale, şi această călătorie zugrăvită de Wenders este tot una "interioară", a găsirii de sine.

"Alice în oraşe" este primul film dintr-o trilogie road movie, completată ulterior cu "Mişcare greşită" şi "De-a lungul vremii". Pelicula a fost distinsă în 1974 cu Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Germania.

Niciun comentariu: