de Răzvan Georgescu şi Călin Meda
În 2009 Florin Iepan şi-a lansat campania personală de “denazificare” a României. Pornind de la cel mai întunecat moment din istoria recentă a ţării, masacrul din octombrie 1941 când Armata Română, fără sprijin german, a ars de vii peste 22.000 de civili - majoritatea evrei - în oraşul ocupat Odessa, Iepan lansează prima dezbatere publică despre trecutul fascist al României. Aceasta se dovedeşte a fi o adevarată provocare pentru o ţară membră NATO şi UE care şi-a ascuns cu grijă crimele împotriva evreilor şi romilor în timpul celui de-al doilea razboi mondial şi unde astăzi Mareşalul Antonescu este considerat încă de majoritatea românilor un mare patriot şi luptător anticomunist.
“Odessa” va urmări, cu o anumită doza de autoironie, procesul dureros şi complex prin care Iepan descoperă complicităţile şi conexiunile care au condus la purificarea etnica executată de România în timpul războiului şi află în ce măsură acele prejudecăţi şi mecanisme de gândire sunt valabile în România de astăzi.
La NCRR, Florin Iepan va arăta un fragment din ce va fi documentarul final, la care încă lucrează şi va discuta despre masacrul de la Odessa şi întreg procesul de documentare.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu