miercuri, 16 martie 2011

Soldatul Birman / Burma Soldier

de Nic Dunlop, Annia Sundberg, Ricki Burma, SUA, Irlanda, 2010, 1h 10 min. Subtitrări: engleză, română. Intrare liberă.În Birmania, de aproape 50 de ani, regimul militar omoară mii de oameni şi distruge orice formă de manifestare democratică. Fost soldat în armata birmaneză, Myo Myint a participat la ororile unui război intern crud şi fără sens, a rămas fără un picior şi fără o mână, s-a alăturat mişcării democratice condusă de Aung San Suu Kyi (laureata a Premiului Nobel pentru Pace, în 1991), iar regimul militar în care nu a mai crezut l-a aruncat în închisoare unde a fost chinuit timp de 15 ani.
După atâta suferinţă, cu carisma şi cu zâmbetul unui om liber, soldatul birman îşi spune în acest film, incredibila poveste cu îndoiala că Birmania va deveni stat democratic prea curând.

La dezbaterea care va urma filmul vor participa Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe şi Wai Hnin Pwit Thon, o dizidentă din Birmania, care în prezent lucrează ca voluntar pentru Burma Campaign Marea Britanie.

Niciun comentariu: