joi, 24 septembrie 2009

Escrocii, miercuri, 30 septembrie


Escrocii/Il Bidone, de Federico Fellini, Italia, 1955, 112 min.(limba vorbită: italiană, subtitrare: engleză şi română)

Pelicula a fost restaurată în 2001 de către Cineteca di Bologna şi Titanus în laboratorul „Immagine Ritrovata” din Bologna, utilizând două role incomplete şi avariate. Montajul şi eliminarea părţilor avariate au fost realizate prin metode digitale. Pelicula restaurată corespunde celei prezentate şi pregătite de Maestrul Fellini pentru Festivalul de la Veneţia din 1955.

Înainte de începerea filmului, Alberto Castaldini, Directorul Institutului Italian de Cultură şi Cătălin Mitulescu, regizorul lunii septembrie la Noul Cinematograf al Regizorului Român, vor invita publicul la o discuţie despre filmografia lui Federico Fellini şi despre tehnicile sale de filmare.



Filmul îi are în distribuţie pe Giulietta Masina, Broderick Crawford, Richard Basehart şi Franco Fabrizi.



"Acest film anticipează, înainte de Nopţile Cabiriei, La Dolce Vita si 8 ½, atacarea de către Fellini a dezordinii etice, a corupţiei aglomerărilor urbane, cu personaje ce întrupează din ce în ce mai izbitor imaginea unei umanităţi neurbanizate, disociate şi profund solitare." - Brunello Rondi - 1965


Roberto, Bruno, zis Picasso, şi Augusto sunt buni prieteni. Ei se întâlnesc zilnic, pierzându-şi timpul în vise de depăşire a condiţiei vieţii lor de bieţi provinciali. Însă viaţa li se schimbă când vor avea la îndemână banii unui partener păcălit. Un film de la începuturile carierei lui Fellini, cu multe exterioare şi un grup de personaje ce pregătesc temele următoare. Maşina nu este încă Gelsomina din "La Strada", dar are şi aici aceeaşi candoare şi puritate.

La intrarea în sală o să fie o "cutie magică" unde fiecare lasă ce sumă poate pentru a "finanţa" alte filme de acest gen. Şi aşteptăm sugestii ...

Niciun comentariu: