joi, 10 septembrie 2009

ZILELE FILMULUI MEXICAN


Ciclul „Viziunea lui Julio Bracho”. Cinci filme ale celebrului regizor mexican

Filmele sunt în limba spaniolă, cu subtitrare în limba engleză. Intrarea este liberă.

Luni, 14 septembrie, ora 18:30
FECIOARA CARE A ZĂMISLIT O NAŢIUNE, de Julio Bracho, 1942, 110 min., genul: istoric
Există o zicală care spune că poporul mexican este 90% catolic şi 110% „guadalupean”, şi asta îşi are partea sa de adevăr: pentru Mexic, Fecioara de Guadalupe este mai presus de simbolul religios, ea face parte din identitatea naţională. Regizorul Julio Bracho a ştiut perfect să capteze dimensiunile acestui fenomen şi, în 1942, a filmat pelicula „Fecioara care a zămislit o Naţiune”. Curios este faptul că intriga poveştii se plasează în timpul Războiului de Independenţă, când părintele Miguel Hidalgo şi alţi insurgenţi discută despre simbolul revoltei. În timpul discuţiei ajung la Fecioara de Guadalupe, iar acţiunea trece la povestirea faptelor din Tepeyac. În mod curios, este o lucrare avangardistă pentru acea perioadă, având în vedere faptul că ne prezintă un Miguel Hidalgo cunoscător al psihologiei maselor, care stăruie în mod special asupra valorii sintetice a Fecioarei ca simbol.

Marţi, 15 septembrie, ora 16:00
AH, CE TIMPURI, DRAGĂ DOMNULE SIMÓN!, de Julio Bracho, 1941, 110 min., genul: comedie muzicală
Tânăra văduvă Inés şi prietena ei Beatriz de Alpuche se hotărăsc să intre la un spectacol de teatru destinat în exclusivitate bărbaţilor. Astfel, Inés află că logodnicul ei o înşală. Şi, pentru ca problemele ei să nu se încheie aici, Inés nu îşi dă seama că la intrare o văd surorile bătrâne Méndez, care vor acum să o excludă din comitetul Ligii de Apărători ai Bunei Morale. Totul se schimbă atunci când, în timpul spectacolului, Beatriz şi Inés descoperă că preşedintele respectivului comitet, domnul Simón, se ascunde după draperiile lojei pentru a se feri de priviri indiscrete.

Marţi, 15 septembrie, ora 18:00
POVESTEA UNEI MARI IUBIRI,
de Julio Bracho, 1943, 155 min., genul: dramă romantică


Acţiunea filmului este situată în Mexicul anilor 1800, iar intriga se desfăşoară în jurul unei relaţii amoroase dintre două persoane care provin din clase sociale diferite şi pune accentul pe obstacolele pe care cei doi trebuie să le treacă pentru a putea trăi această relaţie.

Miercuri, 16 septembrie, ora 16:00
O ALTFEL DE DIMINEAŢĂ
, de Julio Bracho, 1943, 108 min., genul: dramă
Un lider sindical este asasinat din ordinul coruptului guvernator Vidal. Octavio, colegul liderului asasinat, caută documentele care să îl compromită pe asasin. Urmărit de către zbirii lui Vidal, Octavio se întâlneşte cu Julieta, o fostă colegă de facultate. Julieta îl ajută în căutarea documentelor, în timp ce în ea se dă lupta între dragostea pe care o simte faţă de el şi obligaţiile pe care le are faţă de familia sa.

Miercuri, 16 septembrie, ora 18:00
LAŞITATEA
, de Julio Bracho, 1952, 155 min., genul: dramă
O fetiţă este salvată de mai multe persoane de pe un vas norvegian aflat în derivă. Între aceste persoane este şi colecţionarul de artă Arturo şi nepoţii săi, Roberto şi Julio. Cei doi şi sora lor Irene vor creşte alături de fetiţă pe care o vor numi Mara. Mai târziu, Roberto va studia medicina şi Julio va pleca în Europa, pentru a studia pianul. Cei doi o iubesc pe Mara. Când află că Julio pleacă, Mara acceptă să se căsătorească, pentru a-i face în ciudă, cu unchiul Arturo, care o iubea şi el. Julio se întoarce şi, când află de nuntă, îi propune Marei să se sinucidă împreună pe vasul abandonat. Doar el face acest lucru, ei îi lipseşte curajul.


Niciun comentariu: