luni, 15 iunie 2009

17 iunie, ASTRA FILM şi TIFF la Muzeul Ţăranului Român


ASTRA FILM la MŢR
19.00 - FAVELA RISING /
FAVELA. FEBRE ÎN SUBURBII
. Jeff Zimbalist, Matt Mochary, USA, 2004, 80' (proiecţie în sală)

Favelele sunt mahalalele care cresc în jurul oraşelor braziliene. Aici, traficanţii sunt la ei acasă, iar crimele – evenimente intrate în cotidian. Anderson Sa a fost şi el traficant, care nu poate scăpa de amintirile despre rudele şi prietenii lui ucişi. Arma lui împotriva crimei şi violenţei este muzica hip-hop. Ritmurile străzii şi ale dansului afro-brazilian sunt mobilizatoare pentru comunitate şi le insuflă puterea de a se ridica împotriva terorii instaurate de armate de adolescenţi înarmaţi şi susţinute de o poliţie coruptă. Cînd eliberarea părea foarte aproape şi mişcarea afro-reggae atinsese culmile succesului, un accident tragic ameninţă să o reducă la tăcere pentru totdeauna.


21.15 - GARAPA. Regia José Padilha. Documentar. Brazilia, 2009, 106’ (proiecţie în aer liber)



Ca şi apreciatul film de debut, Bus 174, Garapa abordează problemele sociale din ţara natală, Brazilia. În cazul lungmetrajului de faţa, Jose Padilha călătoreşte într-o zonă defavorizată din nord-estul ţării unde observa greutăţile a trei familii ce îşi duc traiul de pe o zi pe alta într-o lipsă acută de alimente...

Documentar prezentat la Berlinale 2009 în secţiunea Panorama şi la Festivalul TRIBECA 2009. Regizorul Jose Padhila a câştrigat Ursul de Aur cu “Trupa de Elita” la Festivalul de la Berlin 2008.

Niciun comentariu: