joi, 25 iunie 2009

Duminica, 28 iunie


11.30
Kirikou şi Vrăjitoarea / Kirikou et la sorciére, de Michel Ocelot, Franţa 1998, 74 min. (proiecţie în interior)



Kirikou, un băieţel care la naştere ştia să vorbească şi să meargă, hotărăşte, dând dovadă de un curaj ieşit din comun, să lupte cu vrăjitoarea Karaba, cea care îi terorizează pe consătenii lui. El va descoperi că ceea ce vorbeşte lumea nu este adevărat, că ea de fapt nu este o vrăjitoare care îi mănâncă pe cei cu care luptă şi că are un secret care o salvează şi pe ea, iar viaţa lor va fi mult mai bună.

(sursa: PORT.ro)

17.00 Acasă / Home, de Ursula Meier, Elveţia 2008, 95 min. (proiecţie în sală)



Filmul este imaginea inversată a unui roadmovie. E multă "mişcare", dar nu călătoreşte nimeni niciunde. Viaţa personajelor se desfăşoară nu pe şosea, ci pe marginea ei. Legăturile intime dintre personaje sunt accentuate de autostradă, aceasta devine ecranul pe care fiecare îşi proiectează nevrozele. O poveste contemporană despre familie, despre izolarea care se transformă în nebunie, dar şi o oglindă a acestei lumi - violentă, agresivă şi poluată.

În mijlocul unui ţinut liniştit şi pustiu se întinde o autostradă dezafectată. Pe marginea ei, la doar câţiva metri de parapet se află, izolată, o casă cu grădină. În această casă trăieşte o familie care încearcă să salveze aparenţele unei vieţi normale, atunci când lucrările se reiau şi autostrada este repusă în funcţiune.

(sursa: PORT.ro)

19.00 Clasa / Entre les murs, de Laurent Cantet, Franţa 2008, 128 min.
(proiecţie în sală)



"Entre les murs" este primul film francez premiat cu Palme d'Or (2008) după 21 ani (1987, "Sous Le soleil de Satan" de Maurice Pialat), premiul a fost acordat în unanimitate de juriul prezidat de marele actor şi regizor american Sean Penn.

François e un tânăr profesor de franceză într-un colegiu cu probleme. Nu ezită să-i înfrunte pe Esmeralda, Souleymane, Khoumba şi pe ceilalţi în meciuri verbale jucate fără pauză, ca şi cum însăşi limba ar fi miza jocului. Dar învăţarea democraţiei poate ascunde riscuri nebănuite.


"Înainte să începem filmul Spre sud, mă gândeam să fac un film despre viaţa unui colegiu. Foarte repede am decis ca acest proiect să prezinte doar scene din incinta instituţiei. Pentru mulţi oameni şcoala este "sfântă". Dimpotrivă eu am vrut să o prezint ca pe o cutie de rezonanţă, un loc traversat de turbulenţele lumii, un microcosmos unde se joacă foarte concret problemele de egalitate sau inegalitate a şanselor, de muncă şi de putere, de integrare culturală şi socială, de excludere. Am dezvoltat în special o scenă de consiliere şi de disciplină, pe care o vedeam ca pe un fel de "cutie neagră" a colegiului. La lansarea filmului Spre sud, l-am întâlnit pe François care îşi prezenta şi el noua lui carte, În clasă. Discursul său era o replică rechizitorie despre şcoala de astăzi : pentru prima dată un profesor nu scria pentru a-şi clarifica situaţia cu adolescenţii prezentaţi ca nişte sălbatici sau nişte brute. Am citit cartea, şi am avut imediat sentimentul că aducea două lucruri în plus proiectulu meu iniţial : mai întâi, o materie, un fel de bază documentară care îmi lipsea şi pe care mă pregăteam să o constitui mergând eu însumi să petrec timp într-un colegiu; şi mai ales, personajul lui François, raportul său foarte frontal cu elevii. A condensat şi incarnat astfel diferite feţe de profesori pe care mai întâi le imaginasem. (...) Doream ca acest fir narativ să nu apară imediat, şi ca personajele să se contureze progresiv, fără să le vedem venind efectiv. Filmul este mai întâi cronica vieţii unei clase: o comunitate de 25 de persoane care nu s-au ales, dar care se întâlnesc şi muncesc între patru pereţi pe parcursul unui an întreg. Souleymane este înainte de toate un elev din această clasă, egali cu ceilalţi elevi. După o oră de cronică, "se încheagă" o poveste, şi Souleymane este personajul principal şi doar mai târziu ne dăm seama că totul era deja pus la punct." - spune într-un interviu regizorul Laurent Cantet.


(sursa: PORT.ro)

21.30 AE Fond Kiss, de Ken Loach, Marea Britanie 2004, 104 min. (proiecţie în aer liber)

Filmul împrumută titlul unui poem de Robert Burns şi transpune în Glasgow-ul zilelor noastre dragostea dintre un Romeo pakistanez şi o Julietă irlandeză. Părinţii, musulmani tradiţionalişti, vor să-l căsătorească pe Casim cu frumoasa lui verişoară Jasmine, numai că el se îndrăgosteşte la prima vedere de profesoara catolică Roisin. Când relaţia lor e descoperită, izbucneşte scandalul în ambele comunităţi, în care rasismul şi prejudecăţile culturale se manifestă mai mult sau mai puţin făţiş.

Nominalizări: Ursul de Aur (Ken Loach), Berlin, 2004; Premiul Filmului Britanic Independent (scenariu, Eva Birthistle, Atta Yakub - tânăr actor), 2004; Premiul Emden (Ken Loach), Germania, 2004; Premiul Academiei Europene de Film (scenariu), Barcelona, 2004; Premiul Spicul de Aur (Ken Loach), Valladolid, Spania, 2004.
Premii: Premiul Juriului Ecumenic (Ken Loach), Premiul Asociaţiei Cinematografelor de Artă din Germania, Berlin, 2004; Premiul César pentru cel mai bun film al Uniunii Europene, 2005; Premiul IFTA (Eva Birthistle), Belfast, 2004; Premiul ALFS (Eva Birthistle), Asociaţia Criticilor de Film din Londra, 2005; Premiul publicului (Ken Loach), Valladolid, Spania, 2004.

(sursa: PORT.ro)

Niciun comentariu: