marți, 9 iunie 2009

Filmele de marţi, 9 iunie 2009

Ciclului Filmului Agrar

18:30 - Frumoasa şi Bălţata (1960); Învaţă să mulgi (1960); Plinio Cicerone (1962); Diogene (1966) - intrarea liberă (proiectie in sala)

19:30 - Seminţele (1935); Îngrăşămintele (1935); Gândacul de Colorado (1945); Fertilitate (1953) - intrarea liberă (proiectie in sala)


21:15 Gomorra, de Matteo Garrone, Italia 2008, 137’ (Marele Premiu Cannes 2008) (proiectie in aer liber)



După romanul lui Roberto Saviano.

"Noi nu împărţim un imperiu cu pumnul, noi îl tăiem cu cuţitul". Acest imperiu este Napoli şi Campania. Gomorra e în mâinile Camorrei. O singură lege: violenţa.
Un singur limbaj: armele. Un singur vis: puterea. O singură plăcere: sângele.

Pe fondul luptelor din lumea interlopă şi al traficurilor de toate felurile, filmul prezintă, în episoade succesive, destinele încrucişate ale personajelor Toto, Don Ciro şi Maria, Franco şi Roberto, Pasquale, Marco şi Ciro. Toto este un băiat de 13 ani, care face livrări pentru o băcănie. Într-o zi, observă nişte traficanţi de droguri ascunzând niste droguri şi o armă, în timp ce fugeau de poliţie. După ce le duce drogurile şi arma, Toto este adoptat ca membru al clanului şi începe un dificil proces de iniţiere. Don Ciro este un bărbat de vârstă mijlocie care duce bani familiilor membrilor clanului aflaţi în închisoare. Face cu discreţie ce i se spune, fără să intervină. La o livrare, este încolţit de doi membri ai clanului, mânioşi pe confraţii lor şi cu care Don Ciro încearcă să ajungă la o înţelegere. Roberto lucrează în managementul deşeurilor toxice. E un loc de muncă sigur, cu mari perspective de câştig. Problema e că Franco, şeful lui Roberto porneşte câteva activităţi ilegale, o perspectivă nu prea liniştitoare pentru conştiinţa lui Roberto. Pasquale este croitor haute couture, care îşi ia o slujbă de noapte: să dezvăluie unor lucrători chinezi din confecţii din secretele meseriei sale. Însă prin asta îşi pune viaţa în pericol, chinezii fiind în concurenţă directă cu firme controlate de Camorra. Marco şi Ciro vor să devină gangsteri şi urmăresc nişte membri Comorra care duc arme într-o ascunzătoare. Fură armele şi se distrează trăgând cu ele pe malul râului. Asta până când folosesc armele pentru un jaf şi sunt descoperiţi de mafioţi.

Frescă brutală şi violentă, "Gomorra", descrie cu o precizie incredibilă cercurile infernale ale Camorrei napoletane pentru a ne face o imagine cât mai exactă, mai ales că se inspiră din fapte reale.


Premii:
- Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes
- Cel mai bun film european în 2008, cel mai bun actor - Toni Servillo (fericiţi sunt cei care l-au văzut pe scena teatrului la Bucureşti în "Trilogia vilegiaturii"), cea mai bună imagine , cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu - distincţii acordate de Academia Europeană de Film.
- nominalizare BAFTA
- nominalizare Globul de Aur - film străin


Film distribuit de Independenţa.

(sursa: PORT.ro)

Niciun comentariu: