joi, 11 iunie 2009

Sâmbătă, 13 iunie, film pentru copii si 4 filme de excepţie de la TIFF


11.30 - Pentru cei mici - FETIŢA ŞI VULPEA. Le renard et l'enfant. Regia: Luc Jacquet. Cu: Bertille Noel Bruneau, Isabelle Carre', Thomas Laliberte', Franţa, 2008, 92' (proiecţie în sală)



Într-o dimineaţă de toamnă, îndepărtându-se de drumul pe care mergea in fiecare zi , o fetiţă dă de o vulpe. Total fascinată, fetiţa uită de orice teamă şi se apropie, iar barierele care separă vulpea şi copilul dispar, lasând loc unei prietenii uimitoare şi fabuloase. Datorită vulpii, fetiţa va descoperi natura secretă şi sălbatică, intr-o aventură care-i va schimba viaţa ...

Premii:
Young Artists Awards - nominalizat în 2008 la Best International Feature Film şi Best Performance in an International Feature Film - Bertill Noel-Bruneau



17.00 - KATALIN VARGA.
Regia Peter Strickland. Cu: Hilda Peter, Tibor Palffy, Norbert Tanko, Melinda Kantor, Sebastian Marina, Roberto Giacomello, Laszlo Matray. Romania, Ungaria, Marea Britanie, 2009, 82’ (proiecţie în sală)



Iubitoarei soţii a lui Antal Borlan nu i-ar trece vreodata prin minte că blajinul său soţ este vinovat de o crimă atroce. Antal crede că a primit iertarea lui Dumnezeu, a cărei principală dovadă este chiar mariajul său fericit. Dar un înger răzbunător, pe nume Katalin Varga, este în stare să-l caute pe Antal şi-n gaură de şarpe pentru a se răzbuna: violată de Antal cu ani în urmă, Katalin se va folosi împotriva lui de însuşi copilul lor, Orban.

Premii:

• Ursul de Argint la Berlinale in 2009 pentru Contribuţii artistice remarcabile;
• Nominalizat la Ursul de Aur la Berlinale în 2009 ;
• Premiul pentru noi talente la Festivalul CPH:PIX.

19.00 - MY MARLON AND BRANDO. Gitmek: Benim Marlon ve Brandom. Regia Huseyin Karabey. Cu: Ayca Damgaci, Hama Ali Kahn. Turcia, 2008, 92’ (proiecţie în sală)



Un carismatic actor irakian se îndrăgosteşte de o turcoaică, Ayca, pe platourile de filmare. Cei doi au o relaţie scurtă, dar intensă, până când Ayca trebuie să se întoarcă în ţara natală. Câţiva ani mai târziu, această pleacă într-o călătorie către Irak, pentru a-şi reîntilni amantul - într-un moment în care toata lumea încearca cu disperare sa părăsească Irak-ul.

Premii:

• Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Ierusalim în 2008
• Premiul Heart of Sarajevo pentru Cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2008
• Premiul pentru Cel mai bun film balcanic la Festivalul international de film de la Sofia
• Premiu pentru Cel mai bun tânăr regizor narativ la Festivalul de Film de la Tribeca în 2008

21.15 - ZIUA LUI YURI. YURYEV DEN. Regia Kirill Serebrennikov. Cu: Kseniya Rappoport, Yevgeniya Kuznetsova. Rusia, 2008, 138’ (proiectie in aer liber)



Lyuba, o frumoasă şi sofisticată cântăreaţă de opera, îşi ia cîteva zile libere pentru o vizită la Yuriev, oraşul natal, împreuna cu fiul ei. Pentru a-şi transforma pasiunea pentru muzică în profesie, Lyuba a fost nevoită să părăsească Rusia, obligându-şi fiul să o urmeze. Reveniţi pe pământurile strămoşeşti, între copil şi mama lui se iscă discuţii mature, baieţelul reproşându-i investirea disproporţionată de energie şi timp în el şi cariera ei.

Premii:

• Marele premiu la Festivalul International de Film de la Varsovia în 2008


23.15 - ZIFT. Regia Javor Gardev. Cu: Zahary Baharov, Tanya Ilieva, Vladimir Penev. Bulgaria, 2008, 92’ (proiectie in aer liber)



Moth este eliberat din închisoarea în care a fost aruncat pentru o crimă pe care n-a comis-o. Încarcerat cu puţin timp înainte de lovitura de stat, comunistă, din 1944, bărbatul se trezeşte într-o lume străină şi noua - Sofia totalitaristă a anilor '60.

Premii:

• Premiul juriului, Golden Chest şi Premiul Galya Bacvarova la Festivalul Internaţional de Televiziune Golden Chest în 2008;
• Nominalizat la Cel mai bun film la Festivalul Mar del Plata în 2008;
• Premiul Clubului Federaţiei pentru Film Rusesc şi Silver St. George la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova în 2008;
• Cel mai bun film bulgăresc la Fetivalul International de Film de la Sofia în 2009;
• Menţiune specială pentru Cel mai bun Regizor la Wiesbaden goEast.

Niciun comentariu: