vineri, 5 iunie 2009

Filmele de sâmbăta, 6 iunie

Sâmbătă 6 iunie

11:30 Cârtiţa, Krteček de Zdeněk Miler, 2000 Cehia 50’ (colaj de desene animate) PI

17:00 Acasă / Home de Ursula Meier, Elvetia 2008, 95 min’ PI (6 premii internaţionale si 4 nominalizări, printre care Cesar 2009)



Filmul este imaginea inversată a unui roadmovie. E multă "mişcare", dar nu călătoreşte nimeni niciunde. Viaţa personajelor se desfăşoară nu pe şosea, ci pe marginea ei. Legăturile intime dintre personaje sunt accentuate de autostradă, aceasta devine ecranul pe care fiecare îşi proiectează nevrozele. O poveste contemporană despre familie, despre izolarea care se transformă în nebunie, dar şi o oglindă a acestei lumi - violentă, agresivă şi poluată.

În mijlocul unui ţinut liniştit şi pustiu se întinde o autostradă dezafectată. Pe marginea ei, la doar câţiva metri de parapet se află, izolată, o casă cu grădină. În această casă trăieşte o familie care încearcă să salveze aparenţele unei vieţi normale, atunci când lucrările se reiau şi autostrada este repusă în funcţiune.


Ursula Meier s-a născut în 1971 la Besançon, are naţionalitate franco-elveţiană, a studiat regia la Institut des Arts de Diffusion (IAD) în Belgia şi a fost, la câteva filme, asistenta lui Alain Tanner. A realizat mai multe scurtmetraje de ficţiune (Tous a table - 2001, Des heures sans sommeil -1999), documentare (Autour de Pinget - 2000, Pas les flics, pas les noirs, pas les blancs - 2001) şi o dramă pentru Arte (Des épaules solides - 2002). Acasă este debutul ei în lungmetraj de ficţiune.

Premii:
Premiul Quartz pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun actor debutant / Premiile Cinematografiei Elveţiene, 2009;
Marele Premiu pentru lungmetraj, Premiul criticii şi Premiul franco-german al tinerilor - Festivalul Internaţional al filmului francofon de la Tübingen-Stuttgart, 2008;
SILVER ASTOR pentru cea mai bună actriţă, Premiul pentru cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de la Mar de Plata, Argentina, 2008;
Premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse cinématographique) la Festivalul Internaţional de film de la Reykjavik, 2008;
Bayard d'Or pentru cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de film francofon de la Namur, 2008.
(sursa: PORT.ro)



19:00 Gomorra, de Matteo Garrone, Italia 2008, 137’ (Marele Premiu Cannes 2008) PI
După romanul lui Roberto Saviano.



"Noi nu împărţim un imperiu cu pumnul, noi îl tăiem cu cuţitul". Acest imperiu este Napoli şi Campania. Gomorra e în mâinile Camorrei. O singură lege: violenţa.
Un singur limbaj: armele. Un singur vis: puterea. O singură plăcere: sângele.

Pe fondul luptelor din lumea interlopă şi al traficurilor de toate felurile, filmul prezintă, în episoade succesive, destinele încrucişate ale personajelor Toto, Don Ciro şi Maria, Franco şi Roberto, Pasquale, Marco şi Ciro. Toto este un băiat de 13 ani, care face livrări pentru o băcănie. Într-o zi, observă nişte traficanţi de droguri ascunzând niste droguri şi o armă, în timp ce fugeau de poliţie. După ce le duce drogurile şi arma, Toto este adoptat ca membru al clanului şi începe un dificil proces de iniţiere. Don Ciro este un bărbat de vârstă mijlocie care duce bani familiilor membrilor clanului aflaţi în închisoare. Face cu discreţie ce i se spune, fără să intervină. La o livrare, este încolţit de doi membri ai clanului, mânioşi pe confraţii lor şi cu care Don Ciro încearcă să ajungă la o înţelegere. Roberto lucrează în managementul deşeurilor toxice. E un loc de muncă sigur, cu mari perspective de câştig. Problema e că Franco, şeful lui Roberto porneşte câteva activităţi ilegale, o perspectivă nu prea liniştitoare pentru conştiinţa lui Roberto. Pasquale este croitor haute couture, care îşi ia o slujbă de noapte: să dezvăluie unor lucrători chinezi din confecţii din secretele meseriei sale. Însă prin asta îşi pune viaţa în pericol, chinezii fiind în concurenţă directă cu firme controlate de Camorra. Marco şi Ciro vor să devină gangsteri şi urmăresc nişte membri Comorra care duc arme într-o ascunzătoare. Fură armele şi se distrează trăgând cu ele pe malul râului. Asta până când folosesc armele pentru un jaf şi sunt descoperiţi de mafioţi.

Frescă brutală şi violentă, "Gomorra", descrie cu o precizie incredibilă cercurile infernale ale Camorrei napoletane pentru a ne face o imagine cât mai exactă, mai ales că se inspiră din fapte reale.


Premii:
- Grand Prix la Festivalul de Film de la Cannes
- Cel mai bun film european în 2008, cel mai bun actor - Toni Servillo (fericiţi sunt cei care l-au văzut pe scena teatrului la Bucureşti în "Trilogia vilegiaturii"), cea mai bună imagine , cel mai bun regizor şi cel mai bun scenariu - distincţii acordate de Academia Europeană de Film.
- nominalizare BAFTA
- nominalizare Globul de Aur - film străin

Film distribuit de Independenţa.


(sursa: PORT.ro)


21:30 Acasă / Home de Ursula Meier, Elvetia 2008, 95 min’. PE


23:15 Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen, Spania – SUA 2008, 96’(Castigator Ocar si Bafta pentru cel mai bun rol secundar Penelope Cruz) PE



Filmul urmăreşte povestea a două americance (Rebecca Hall şi Scarlett Johansson) care îşi petrec vara în Spania, unde devin, pe rând, obiectul afecţiunii unui şarmant reprezentant al masculinităţii de factură latină (Javier Bardem), dar şi al frumoasei şi nevroticei sale foste soţii (Penelope Cruz).

De la premiera sa în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2008, "Vicky Cristina Barcelona" a avut un traseu festivalier excelent, reconfirmând - dacă mai era cazul - talentul inegalabil pentru comedie al maestrului Woody Allen. "Vicky Cristina Barcelona", considerat de critica de specialitate "opera unui artist matur" (Mick LaSalle, San Francisco Chronicle), "cel mai amuzant film al lui Allen de la Small Time Crooks încoace" (Scott Foundas, Village Voice), "cel mai sexy film făcut vreodată de Woody Allen" (Peter Travers, Rolling Stone), etc., a fost recompensat, de altfel, şi cu numeroase premii, inclusiv Globul de Aur 2009 pentru Cea mai bună comedie a anului şi premiul Independent Spirit pentru Cel mai bun scenariu.

De asemenea, o mare parte din aceste premii - inclusiv Independent Spirit, BAFTA şi Oscar-ul de rol secundar - i-au fost acordate tocmai lui Penelope Cruz, al cărei personaj, Maria Elena, artista veşnic aflată "în pragul unei crize de nervi", a strâns laudele (şi premiile) asociaţiilor criticilor de film de la Boston, Kansas City, Los Angeles şi New York.


Film distribuit de Independenţa.

(PORT.ro)


PI proiecţie în Sala Horia Bernea, MŢR
PE proiecţie în aer liber, MŢR

Niciun comentariu: