miercuri, 10 iunie 2009

12 iunie, 3 filme premiate, 323' de arta


19.00 - ANTICRISTUL.
ANTICHRIST. Regia Lars Von Trier. Cu: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg. Danemarca, 2009, 104’ (proiecţie în sală)




El şi ea şi-au pierdut fiul, iar ea suferă teribile atacuri de panică. Soţul ei este psihoterapeut şi, în ciuda tuturor avertismentelor să nu-şi trateze o persoană apropiată, începe s-o facă în locul unde anxietatea ei e cea mai mare: Eden, o cabană din mijlocul pădurii. Terapia se transformă într-o adevarată luptă între sexe, iar temerile ei încep să-i cotropească pe amândoi, căci el nu-i deloc imun la răul din natura. Răul din ea evadează.

Lars von Trier, regizor danez, cunoscut drept un 'enfant terrible' al cinematografiei europene a anilor ‘80-’90, a propus prin Dogma 95 (împreună cu regizorul Thomas Vinterberg) o metodă simplă de filmare, fără efecte speciale, care se opune superproducţiilor americane. Premiat la Cannes 2000 cu Palm d’Or pentru Dancer in the Dark, Marele Premiu al Juriului la Cannes 1995 pentru Breaking the Waves, regizorul este de asemenea cunoscut cinefililor pentru trilogia Europa: The Element of Crime (1984), Epidemic (1987), Europa (1991) - o critica alegorica a decadentei vechiului continent.

Premii:

• Charlotte Gainsbourg - Premiu pentru Cea mai buna actrita la Cannes 2009;
• Nominalizat la Palme d’Or la Cannes 2008

21.15 - UN PROFESOR DE ŢARĂ. VENKOVSKY UCITEL. Regia Bohdan Sláma. Cu: Pavel Liska, Zuzana Bydzovska, Ladislav Sedivy, Marek Daniel, Tereza Voriskova, Zuzana Kronerova, Miroslav Krobot.Republica Ceha, 2008, 120’ (proiecţie în aer liber)



Un tânăr profesor acceptă să predea biologie într-o şcoală la ţară, unde se împrieteneşte cu o femeie şi cu fiul ei de 17 ani. Atracţia lui pentru acesta din urmă pune în mişcare o serie de evenimente ce vor testa forţa interioară şi compasiunea profesorului, femeii şi a adolescentului.

Regizorul si scenaristul Bohdan Slama este cunoscut publicului pentru Something Like Happiness / Stesti 2005 si primul lung metraj The Wild Bees / Divoké Vcely 2001, doua filme de succes international.

Premii:

• Premiul publicului la Festivalul de Film de la Cottibus (Young East European Cinema) in 2008;
• Nominalizat la Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cottibus (Ypung East European Cinema) in 2008;
• Premii pentru Cea mai bună actriţă şi Cea mai bună imagine la Festivalul de Film de la Stockholm.

23.15 - NUNTA LA TARA. COUNTRY WEDDING. Regia Valdís Óskarsdóttir. Cu: Ingvar E Sigurdsson, Olafur Darri Olafsson, Nina Dogg Filippusdottir, Gisli Orn Gardarsson. Islanda, 2008, 99’ (proiectie in aer liber)




Ceremonia nunţii urmează să aibă loc într-o bisericuţă aflată la o oră de mers cu maşina de Reykjavik. După ceva timp petrecut pe şosea, nuntaşii îşi dau seama că s-au rătăcit... Debutul regizoral al Óskarsdóttir care a montat Strălucirea eternă a minţii neprihănite.

Premii:

• Nominalizat la Premiul Edda din cadrul Festivalului din Islanda în 2008 pentru Cel mai bun film, Cea mai bună actriţa in rol principal, Cel mai bun montaj, Cea mai bună muzică;
• Nominalizat la Steaua de Aur la Festivalul International de Film de la Marrakech in 2008 ;

www.tiff.ro

2 comentarii:

Mihai spunea...

Sunt unul dintre cei care nu au apucat sa cumpere bilet la Anticristul lui Von Trier. In timp ce stateam la coada, am fost anuntati ca s-au terminat biletele.
Avand in vedere ca nu sunt singurul care isi doreste sa vada filmul acesta, nu ar fi posibila o reprogramare (sau poate mai multe) a acestui film, in folosul nostru, al ghinionistilor de aseara?

Noul cinematograf al regizorului roman spunea...

@ Mihai
Ne-am fi dorit să repetăm proiecţiile la filmele cu audienţă mare, dar, din păcate, nu este posibil.