miercuri, 1 iulie 2009

1 iulie, regizorul Andrei Dascălescu vine la MŢR cu o lecţie de duioşie


19.00 ASTRA FILM la MŢR (Tema COMMUNITIES) First Mass in Hagstedt, Germania,
2003, 58 min. (proiecţie în sală)

Întâia liturghie oficiată de un preot proaspăt hirotonit e ca un spectacol de debut, susţinut în faţa privirilor scrutătoare ale enoriaşilor. Filmul urmăreşte pregătirile febrile ale comunităţii catolice din Hagstedt, un orăşel din Saxonia Inferioară, pentru prima slujbă pe care o va oficia preotul proaspăt venit în parohie. Momentul devine cu atât mai important cu cât tânărul cleric le e concetăţean. Filmul se înscrie în stilul documentarului observaţional, apropiindu-se de subiect cu căldură şi cu un umor bine dozat. Autorii urmăresc toate etapele pregătirilor, care antrenează întreaga comunitate şi urmează regulile complicate ale sistemului german al vecinătăţilor. Punctul culminant este chiar oficierea slujbei, moment iniţiatic pentru tânărul preot, fostul “baiat simpatic din vecini” devenind una din notabilităţile oraşului.



21.30 Constantin şi Elena,
de Andrei Dăscălescu, 2008, 100 min. - în prezenţa regizorului, proiecţie în aer liber

În miez de vară vă invităm la proiecţia eveniment Constantin şi Elena, film câştigător al Premiului pentru Debut la Festivalul de Film Documentar de la Amsterdam 2008 şi la TIFF 2009. Filmul, nominalizat la Premiile Gopo 2009 pentru Cel mai bun Documentar, a fost seleţionat şi la Săptămâna Filmului Românesc de la Londra şi la festivalul „Parisul Cinematografiei Româneşti”.
Miercuri, 1 iulie, de la ora 21:30
, în curtea interioară de la Muzeul Ţăranului Român, regizorul Andrei Dăscălescu ne va împărtăşi din experienţele lui cinematografice şi ne va povesti despre proiectele sale.

Urmărind timp de un an viaţa liniştită, de zi cu zi, a unui cuplu de bătrâni, Andrei Dăscălescu „vorbeşte” într-o manieră poetică despre timp, viaţă şi moarte. În ultimă instanţă, Constantin şi Elena devine o lecţie de inocenţă, fericire şi seninătate, ba chiar o fascinantă poveste de dragoste.

Născut în Piatra Neamţ în 1984, Andrei Dăscălescu este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti; a lucrat ca monteur şi sunetist la numeroase filme, printre care enumerăm Tinereţe fără tinereţe în regia lui Francis Ford Coppola; a produs şi regizat Fly, un scurtmetraj de 2 minute, selectat în 11 festivaluri internaţionale, incluzând Cinemed Montpellier. Constantin şi Elena este debutul lui în lungmetraj.

Niciun comentariu: