marți, 7 iulie 2009

Joi, 9 iulie


19.00 Cea mai fericită fată din lume, de Radu Jude, 2009, 100 min. (proiecţie în sală)



Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolescente, Delia, care a câsştigat o masină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare.
Delia vine la Bucureşti împreună cu parinţii pentru a filma un testimonial - dovada că premiul şi câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu parinţii care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra.
Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile familei vor fi reanalizate, atât de "fericita" câştigătoare, cât şi de părinţii ei
.


21.30 Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t’aime, de Philippe Claudel, Franţa, 2008, 110 min. (proiecţie în sală)



"Înţeleg prin ce treceţi", îi spune condescendent angajatorul femeii interpretate de Kristin Scott Thomas, proaspăt ieşită din închisoarea unde a petrecut 15 ani pentru crimă.

"Ce înţelegeţi?", îl întreabă obosită femeia cu ochi încercănaţi şi cu o paloare dată de convingerea că, aşa cum spune la un moment dat, oricât şi-ar căuta un echilibru - cu o slujbă, cafenele, piscină, prieteni, eventual şi un iubit, din "puşcăria copilului mort" nu va ieşi de fapt niciodată. Ce tip de înţelegere au cei de afară pentru cei care au fost în închisoare? Cum poate cineva care respiră aer curat să înţeleagă prin ce trece cel care a plătit pentru vina asumată înca înainte de a comite gestul fatal? Acestea sunt întrebările pe care Philippe Claudel ne invită să ni le punem printr-o dramă intimistă care preferă tăcerea cuvintelor mari.

Niciun comentariu: