joi, 9 iulie 2009

Filmele de vineri, 10 iulie


19.00 Te iubesc de mult / Il y a longtemps que je t’aime, de Philippe Claudel, Franţa, 2008, 110 min. (proiecţie în sală)



"Este un film despre forţa femeilor, despre puterea lor de a străluci, de a se reconstrui, de a renaşte. O poveste despre secretele noastre, despre încarcerare, despre toate încarcerările noastre.", a spus Philippe Claudel.

Juliette reapare în familie, după ce a stat 15 ani în închisoare. Sora sa mai mică, Léa, o invită să locuiască cu familia ei, iar fetiţa Léei, care nu şi-a mai văzut mătuşa niciodată până acum, are multe întrebări dificile.

Premii:
Cel mai bun film într-o altă limbă decât engleza - Premiile BAFTA, 2009;
Premiul juriului ecumenic şi Premiul juriului cititorilor - Berliner Morgenpost - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2008;
Cel mai bun debut şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Premiile César, 2009;
Cea mai bună actriţă - Premiile Academiei Europene de Film, 2008;
Actriţa britanică a anului - Premiile Cercului Criticilor Londonezi, 2009;
Cea mai bună actriţă străină - Premiile Sant Jordi, 2009.


21.30 Poliţist, Adjectiv, de Corneliu Porumboiu, România, 2009, 115 min. (cu subtitrare în engleză) (proiecţie în aer liber)



"Niciun festival renumit nu poate să omită din competiţie noul film al lui Corneliu Porumboiu: "Poliţist, Adjectiv". Acesta a câştigat în 2006 Camera d'Or cu "A fost sau n-a fost". Nu numai că noul său film care participă la Un Certain Regard confirmă debutul său, dar încearcă să obţină un maximum cu un minim de mijloace. Este un lucru greu de realizat dar merită toată răbdarea. Acest film subtil, fără presupuneri şi totuşi sofisticat poate părea confuz la prima vedere, dar cu expunerea la festival şi suportul critic, pare a fi destinat pentru o carieră solidă în filmele de arta." Screendaily.com

Niciun comentariu: