vineri, 31 iulie 2009

Duminică, 2 august

11:30 PENTRU CEI MICI: Kirikou şi Vrăjitoarea / Kirikou et la sorciére, de Michel Ocelot, Franţa 1998, 74 min. (VO franceză, subtitrare engleză)Kirikou, un băieţel care la naştere ştia să vorbească şi să meargă, hotărăşte, dând dovadă de un curaj ieşit din comun, să lupte cu vrăjitoarea Karaba, cea care îi terorizează pe consătenii lui. El va descoperi că ceea ce vorbeşte lumea nu este adevărat, că ea de fapt nu este o vrăjitoare care îi mănâncă pe cei cu care luptă şi că are un secret care o salvează şi pe ea, iar viaţa lor va fi mult mai bună.

17:00 Dragoste de-o vară / My Summer of Love, de Pawel Pawlikowski, Marea Britanie 2004, 86 min.Regizorul Pawel Pawlikowski, premiat pentru filmul său anterior, "Last Resort", prezintă acum o poveste despre obsesie şi decepţie şi despre lupta pentru dragoste şi credinţă într-o lume în care acestea par imposibile.

Drama pasională şi misterioasă beneficiaza de performanţele deosebite ale celor două actriţe debutante în cinematografie (Natalie Press si Emily Blunt). Filmul prezintă emoţiile şi reacţiile fizice care înfloresc într-o vară în cele doua tinere femei.

Mona (Natalie Press) ascunde în spatele unei aparente agresivităţi o inteligenţă deosebită şi nazuinţă spre ceva dincolo de neînsemnatatea vieţii ei cotidiene. Tamsin (Emily Blunt) este bine-educată, răsfăţată şi cinică. Complet opuse, fiecare este conştientă de diferenţele dintre ele încă de la prima lor întâlnire, dar răceala dintre ele se topeşte în fascinaţie reciprocă, amuzament şi atracţie.

La cele două ingrediente se adaugă fratele mai mare al Monei, Phil (Paddy Considine), care a renunţat la un trecut păcătos pentru vocaţia religioasă - pe care încearcă să o impună şi surorii sale. Mona, însă, trece prin propria ei criză.

"Nu trebuie să ne despărţim niciodata", îi spune Tamsin Monei, dar poate Mona să aibă încredere deplină în ea?

19:00 Poliţist, adjectiv, de Corneliu Porumboiu, România 2009,115 min.Pelicula relatează povestea unui poliţist dintr-un oraş de provincie (Dragoş Bucur). Acesta este obligat să investigheze un caz minor, al cărui protagonist este un licean. Pe parcursul investigaţiei, poliţistul îşi dă seama că nu mai crede în meseria sa. Pelicula a primit cronici laudative, după premiera mondială la Cannes, în publicaţii precum Variety şi The New York Times. Filmul lui Porumboiu a rulat în cadrul secţiunii "Un Certain Regard".

Premii:

Premiul Juriului pentru secţiunea Un Certain Regard, 2009
Premiul FIPRESCI, 2009
Marele premiu la TIFF, 2009


21:30 Priveşte-mă! / Comme une Image, de Agnès Jaoui, Franţa 2004, 110 min.

Este povestea Lolitei Cassard, o fată de 20 de ani care e supărată pe întreaga lume pentru că nu arată precum manechinele din reviste, nici ca mama sa vitregă; o fată care ar vrea foarte mult să fie frumoasă, măcar în ochii tatălui ei, sau măcar să-l facă să o privească.
Dar este şi povestea unui bărbat, Etienne Cassard, care nu priveşte foarte mult oamenii din jur întrucât petrece mult timp privindu-se pe sine, simţind cum îmbătrâneşte. Un bărbat care ştie şi el ce înseamnă a nu fi iubit, care a trebuit să se lupte ca să ajungă unde este.
Este povestea unui scriitor, Pierre Miller, care nu mai crede în scris şi care nu mai crede că va deveni vreodată un scriitor de succes până în clipa în care chiar devine unul. Şi până îl întâlneşte pe Etienne Cassard.
Este povestea unei profesoare de canto, Sylvia Miller, care crede în soţul ei şi în talentul lui, dar care se îndoieşte de propriul talent şi de al elevei ei Lolita, până când realizează că aceasta este fiica lui Etienne Cassard, autorul pe care îl admiră.
Este povestea oamenilor care ştiu exact ce ar face în locul altora, dar care nu reuşesc prea multe în propria lor piele.

Niciun comentariu: